Friday, 9 November 2012

Resepi Ayam Lemon

Testing.. testing.. 123.... ehemmm... Tadi aku try buat 1 resepi yang aku tak pernah makan dan tak pernah cuba masak... Buat main2 jer.. untuk side dish lunch tadi... resepi nie aku cilok dari thumbelina, tapi ikut sukatan aku sendiri.


Bahan-bahan:

2 keping dada ayam
1 biji telur
1sk minyak bijan
1 cawan tepung jagung
garam dan lada sulah secukup rasa

Bahan Sos:

1 cawan stock ayam
1 biji lemon
1sb gula
1sb tepung jagung
1sb tepung kastard
garam dan lada sulah secukup rasa

Cara-cara:

Ayam crispy

  1. Rebus ayam untuk dapatkan stock. Kemudian ayam yang dah di rebus di potong kecil-kecil
  2. Satukan ayam, minyak bijan, telur, garam dan lada sulah.. gaul sebati.. 
  3. Golekkan ayam atas tepung jagung dan goreng deep fry sehingga kekuningan.
  4. Untuk sos pula, didihkan stock ayam tadi.. kemudian campur dengan perahan jus lemon..
  5. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard yang di larutkan di dalam air terlebih dahulu untuk mengelakkan ia berketul2. 
  6. Masukkan gula, garam dan lada sulah secukup rasa.. Kacau sehingga sos agak pekat dan boleh di hidangkan bersama ayam crispy..
  7. Simple jer kan... Selamat mencuba....


Ayam Lemon


Dah siap untuk dihidang.. Jom makan...!



No comments:

Post a Comment